vecka #2

nu har andra nått sitt slut och veckans slit har resulterat ungefär det jag förutspått. 69.8 som totalt lägst och vardagsvikten ligger runt 71. det har blivit 4 pass denna vecka och det känns... med snål kost och mer träning så sliter det ganska hårt på kroppen. dagens långpass var faktiskt mestadels mentalt slit. kändes nästan lite träligt, men det gick bra ändå. fortsätter med snål kost en vecka till och ser vad det ger.


Motivation

När det går tungt så tänker jag ofta på en sida och lite paragrafer som förmodligen sådde fröet att jag vill prova extra långa distanser ibland. Det är någon grymt bra människa som skrivit detta med glimten i ögat som gör att jag får lite extra energi och liten annan synvinkel på det hela. http://www.jattelangt.se/?p=206

”Vilken dåre som helst kan springa maraton. Men det krävs en särskild sorts dåre för att springa ultramaraton”.
(Alan Cabelly – översatt)
Ultralöpning är inte en sport.
Det är en livsstil. Denna livsstil innehåller:

§ Ju roligare du har när du springer, desto mer kommer du att springa. Har du riktigt roligt kan du till slut springa hur långt som helst!

§ En ultralöpare håller på länge. För att kunna hålla på länge – och ha trevligt – så fikar ultralöparen. Som ultralöpare har du dessutom det angenäma problemet att få i dig tillräckligt med kalorier, istället för tvärt om. Ju mer fikapauser desto trevligare och desto längre kan du hålla på!

§ Ultralöparen har inte konkurrenter, den har medtävlande. I ultra handlar tävlingen om att klara av distansen. Den största konkurrenter är ditt eget psyke som säger åt dig att stanna då distansen sliter på kroppen. Bästa sättet att komma vidare är att ha så roligt som möjligt, dvs prata med dina kompisar som befinner sig i samma situation. Uppmuntra dem så gott du kan så kommer de att göra detsamma för dig!

§ Vill du få en annan ultralöpare att känna sig stark och orka ta sig vidare – spring strax efter den. Ganska få löpare blir uppmuntrade av att du springer före och ropar käckt ”skynda på!” till den som är tröttare. Men folk fungerar olika. Ultralöpning är ett perfekt tillfälle till att undersöka hur du och andra fungerar!! Fråga gärna din medtävlare hur den vill bli behandlad när den har svackor och tala om hur du vill bli behandlad vid svackor, så kan ni stärka varandra.

§ Riktigt duktiga ultralöpare fuskar genom att springa i uppförsbackarna. Vi andra, som vill hålla oss på den korrekta sidan, ser uppförsbackar som tillfällen till att äta och prata än mer, och att använda musklerna på ett annat sätt – genom att gå.

§ En ultralöpare vill ha valuta för startavgiften. Ju längre jag är ute desto mer får jag njuta!

§ Ultralöpare vet att livsstilen handlar om mycket mer än löpning. Springa vilse sätter en ny touch på redan kända löpsträckor och adderar ytterligare spänning till okända löpsträckor. I ultra är varje person som vågar ställa upp i tävlingen en vinnare. Ta sig i mål är bonus och ta sig i mål med längst sprungen sträcka är extra bonus! Detta stämmer överens med paragrafen om maximera njutningen ovan.

§ I ultraäventyret ingår att hantera alla situationer. Blåsor, blånaglar och för trånga skor på grund av svullna fötter stoppar inte en ultralöpare. En ryggsäck med mat, dryck, extra kläder, leukoplast, compeed, säkerhetsnålar, steriliserande våtservetter, plåster och idominsalva är ypperliga komplement till löpskorna. Ha med sig en tång att klippa upp för trånga skor eller klämmande hälkappor är tecken på extremt bra förberedelser!

§ Ett alternativ till tången är att köpa två nummer för stora skor till långa lopp. Fast tången bör vara med ändå.

§ En ultralöpare gödslar naturen. Den riktige naturvännen använder mossa eller sköljer av sig med vatten. Den pimpinette tar med sig toalettpapper. För att undvika (vad heter skavsår i häcken? Har för mig det brukar kallas något med …. eld? brand?), använd babyservetter eller smörj in underredet med barnolja, vaselin eller idomin. Sniglar fungerar i nödfall.

§ En plastpåse har räddat livet på mången mobiltelefon under regniga löpturer. Den du köper varmkorv av eller fikar hos under långturerna brukar uppskatta om sedlarna befunnit sig i samma plastpåse under löpturen.

1 vecka

Första veckan är avklarad. Väger in på ca 71.6 som betyder ca 3kg ner jämfört med när jag kom hem från strömstad. Bottenrekordet ligger på 70.8 som jag vägde in mig på i torsdags efter träning. Känner att jag äter bra, då jag inte känner mig så hungrig. Dock så har jag inte samma kräm i benen...
något positivt framsteg var att jag körde barfota i 6.7k utan att det kändes alltför mycket i vaderna. Körde en lätt runda dagen därpå, Behövde handla lite och passade på att springa och handla, skrapade ihop ca 4.4k men efter passet var vaderna relativt möra.
Kosten denna vecka har varit mycket ägg, kött och grönsaker. Godis och andra godsaker plus potatis, pasta etc har varit tabu. Nu kör jag en vecka till och se vad som händer. Optimalt bör det försvinna 1-1.5kg så riktmärket nästa söndag ligger på dryga 70 och ett lägsta under 70.
Börjar nästa vecka med ett distanspass i skor runt Örsjön?

Dag 4

Tyvärr så kunde inte Tommy springa idag så det blev ett pass med skor runt citykärnan. Kändes kanon i kroppen inga smärtor alls i kroppen, benen, knän etc kändes kanon. Märkbart efter ca 5k var att jag inte trycker i mig lika mycket kolhydrater, det känns verkligen i benen att de inte har samma ork. Kan vara lite svårt att ställa om i hjärnan att jag inte kommer slå några rekord och att generella resultat per pass kommer vara lite sämre, Det är otroligt svårt att acceptera att en sträcka blir flera minuter sämre.

Nu kurrar magen, ska stilla den värsta hungern med kvarg och lite frukt. Kan notera att vikten rasar. Jag tror att kosten är den största faktorn för mig. Håller jag bara igen så händer det otroliga saker. Återkommer på Dag 7 med en rapport hur läget ser ut.

dag 3

Idag bestod kosten av följande. Lunch - omelett och svampröra och middagen blev grillade grönsaker och kyckling. Det känns helt ok, lyxade lite idag med frukt och 70% choklad. Har lite känningar från gårdagens långpass. Men på tisdag blir det tveklöst ett barfotapass. För att stärka vaderna. Jag hoppas Tommy är fit for fight.

Dag 2

ännu en dag till ända. långpass på ca 17k blev dagens träning. äckligt varmt så det var tungt. sjukt snål kost fortfarande men middagen blev en underbar löksoppa. välbehövligt efter löpturen. imorgon blir det vila, känner mig sliten just nu.

Åter till vardagen

Efter lite rännande i södra Sverige med besök till gamla bekanta till min käre sambo så var det dags att åter ställa sig på vågen. WOW det är ganska fantastiskt vad godis och skräpmat kan göra på 10-14 dagar!!! Shit! Visserligen var det kväll men 2,5-3kg upp! Nu blir det visserligen laddning inför tjurruset för att nå formtopp i oktober. Strategin är enkel: Börjar idag med ganska hård diet för att lätta lite dödvikt tillsammans med ganska lågintensiv träning med blandade distanser. Sen blir det lite mer kvalitetsträning för att bygga muskler tillsammans med mer kontrollerad kost, och sista fasen blir lite finputsning. Ett preparelopp innan tjurrset blir 1:a september med tough viking som ska bli sjukt spännande. Kan i skrivande stund säga att dag 1 är avklarad tyvärr utan träningspass då jag kände mig otroligt seg. Troligaste orsaken kan vara att jag är lite "carlagged". Körde bil från Strömstad till Härnösand igår tog ca 11h att köra 82mil. puh!

Nu blir det en film sen blir det natta! och imorgon hoppas jag på lite bättre fart så jag orkar springa ett långpass.

några pass efter ultra

nu har Jag kört två pass efter ultrat och kroppen känns fortfarande fint. har dock några känningar i senorna som har en koppling till löparknä. ska värma upp och stretcha idag så får jag se hur det känns imorgon.

en annan rolig sak idag. det ringde en lyrisk Tommy Höglund han hade investerat ett par barfotaskor och hade gjort sitt första barfotapass. :-D han hade läst boken jag rekommenderade, Born to run som är en riktig motiverande bok för löpare. det ska bli sjukt kul att komma hem och ta några turer med en "barfotakompis" då jag inte känner någon annan med dessa skor hemma i stan.

RSS 2.0